Logo
Przestrzen

Park im. J. Polińskiego – opracowania pokonkursowe

MODERNIZACJA PARKU IM. J. POLIŃSKIEGO W WARSZAWIE – opracowania pokonkursowe
Lokalizacja: Ul. Szaserów, Dzielnica Praga, Warszawa
Powierzchnia terenu opracowania: 5,23 ha

Powierzchnia użytkowa pawilonów parkowych: 408m2

Kubatura: 2078 m3

Ilość kondygnacji: 2 (w tym 1 podziemna)

Dział:

  • Przestrzeń
  • Architektura

Rodzaj opracowania:

  • Koncepcja
  • Projekt budowlany
  • Projekt wykonawczy

Projekt: 2009, 2014

Realizacja: 2014-15

Zespół:

  • Architektura: Maciej Latoszek, Piotr Czuba, Michał Koć, Wioletta Wojtaszewska, Anna Lubońska
  • Współpraca: Bartosz Saganowski
  • Architektura krajobrazu: Agnieszka Kowalewska, Jarosław Rogólski
  • Współpraca: Katarzyna Kwiatkowska
  • Rzeźba: Mariusz Mierzejewski
  • Współpraca: Dariusz Kowalski i Teresa Pastuszka-Kowalska, Stowarzyszenie Kombatantów Misji Pokojowych
  • Konstrukcja: Mariusz Pikus, Piotr Adamski
  • Instalacje: Jakub Mandes, Mariusz Krupczyński, Marcin Mędrzycki
  • Projekt drogowy: Tadeusz Kurzewski
  • Projekt oświetlenia: Schreder Polska Sp. z o.o.
  • Projekt technologii fontanny: Watersystem Sp. z o.o.
Dodatkowe informacje:
W wyniku opracowania pokonkursowego dokonano zmian w architekturze pawilonów parkowych, które umieszczono po łuku, na obrzeżu głównej obwodowej alei parkowej. Przed pawilonami od strony ulicy Szaserów znalazł się plac, na którym zaprojektowano rzeźbę kamienną przedstawiającą mapę świata z zaznaczeniem lokalizacji misji pokojowych polskich żołnierzy. Dzięki swojej formie przestrzennej i dużym wymiarom będzie ona pełnić rolę elementu małej architektury, który jednocześnie bawi i uczy, wnosząc do parku atmosferę podróży i pozwalając dzieciom na samodzielnie odkrywanie elementów historii.Przy wejściu do parku umieszczono pomnik patrona, Józefa Polińskiego.Program rekreacyjny parku wzbogacono o ścieżkę zdrowia z elementami fitness, oraz pole do gry w minigolfa. Wprowadzono także stałą ekspozycję rzeźb. Plac zabaw umieszczony w centralnej części założenia został powiększony w stosunku do projektu konkursowego. Pozostałe elementy programu nie uległy zmianie.

W kompozycji szaty roślinnej parku dominuje kolor biały na tle różnych odcieni zieleni. Wzdłuż głównej alei zaprojektowano szpaler surmii, a w niższej warstwie roślinności – nasadzenia róż z trawami i krzewami zimozielonymi. Pod istniejącymi drzewami przewidziano roślinność okrywową.